Mleko niezbędny produkt spożywczy czy śmiertelna trucizna – część 1

20 listopada 2017 by admin0

W ostatnich latach w mediach pojawia się wiele kontrowersji dotyczących mleka i jego wpływu na organizm człowieka. Z uwagi na to, że temat „faktów i mitów” związanych z tym kontrowersyjnym napojem był mi bardzo bliski w ostatnich tygodniach, postanowiłam, że moją pracę w Stacji Leczenia Ruchem rozpocznę od przybliżenia wam co na ten temat mówią badania naukowe oraz jakie stanowisko odnośnie konsumpcji mleka mają największe światowe organizacje zajmujące się żywieniem człowieka.

Mleko jest źródłem tłuszczu – to prawda.

Mleko to źródło kwasów tłuszczowych nasyconych, które z mediów kojarzymy jako „te złe”. Należy jednak pamiętać, że 25% z nich to kwasy tłuszczowe krótko- i średniołańcuchowe. Dzięki swojej specyficznej budowie są absorbowane bez udziału kwasów żółciowych – prościej mówiąc są łatwiej strawne. Ponadto zwiększają wchłanianie pierwiastków – magnezu, wapnia i żelaza. Wbrew obiegowej opinii nie są czynnikiem ryzyka rozwoju otyłości. Działają terapeutycznie na stany zapalne przewodu pokarmowego i hamują (!) syntezę cholesterolu. Ponadto tłuszcz mlekowy jest źródłem antyoksydantów, substancji o działaniu antynowotworowym, antybakteryjnym, antymiażdżycowym.

Jeżeli jesteś na diecie redukcyjnej lub niskotłuszczowej wybieraj mleko o zawartości tłuszczu 1,5-2%, ale nie wyrzucaj go ze swojego jadłospisu – pozbawiasz się cennych składników prozdrowotnych!

Mleko powoduje alergię – to również prawda.

Alergia na białka mleka krowiego jest jedną z silniejszych alergii wieku dziecięcego. Jednak nie wiele osób wie, że dotyka ona zaledwie kilka procent małych dzieci, a zdecydowana większość z nich po ukończeniu 5 roku życia nie wykazuje już żadnych reakcji alergicznych. Częściej niż białka mleka krowiego uczula białko jaja kurzego, czekolada, truskawki, orzechy czy owoce morza. Z diety
uczulonych dzieci oraz ich mam (jeżeli karmią piersią !) należy wyeliminować mleko i jego przetwory, jednakże schorzenie dotykające odsetek społeczeństwa nie jest powodem do eliminacji nabiału z diety wszystkich ludzi.

Mleko jest niezdrowe dla niemowląt – to prawda….. ALE!

Żadna z krajowych czy światowych organizacji ds. żywienia nie zaleca karmienia dzieci poniżej 12 miesiąca życia krowim mlekiem! Bobasy karmimy tylko i wyłącznie mlekiem matki bądź mlekiem modyfikowanym. W tym miejscu argumenty przeciwników mleka, że „zawiera zbyt dużo soli mineralnych i białka, obciąża nerki i wątrobę, jest ciężkostrawne, dostarcza nieodpowiednią ilość żelaza, wywołuje alergię, nietolerancję, biegunki, wymioty…” i wiele, wiele innych są po prostu nietrafione, bo mleko krowie nie jest pożywieniem dla niemowląt! To trochę tak jakbyśmy oskarżali karmę dla psa, że szkodzi kotom

Cierpię na nietolerancję laktozy więc nie mogę jeść nabiału – to mit.

Zdecydowana większość cierpiących na nietolerancję laktozy (jest to w zależności od badań od 10 do 20% społeczeństwa naszego kraju) odczuwa dolegliwości po spożyciu nawet niewielkiej ilości mleka, z tego powodu korzystając z zaleceń telewizora i niekompetentnych specjalistów wyklucza z codziennej diety cały nabiał co jest olbrzymim błędem. Dlaczego? Powód jest prosty – produkty wytworzone z mleka nie zawierają laktozy lub zawierają ją w bardzo minimalnej ilości dlatego nie wywołują bólów brzucha, nudności czy biegunek. Wiem to z własnego doświadczenia Wasz organizm nie toleruje mleka? Wybierajcie jogurty, kefiry, twarożki i maślankę. Lubicie mleko, ale boicie się nietolerancji? Pijcie je codziennie tak jak lubicie, nie rezygnujcie z mleka, bo babcia, ciocia i kuzynka muszą.

Myślę, że na pierwszy raz wystarczy – niebawem kolejna porcja mlecznej wiedzy.

Pytania? Wątpliwości? Pytajcie śmiało

dietetyk Stacji Leczenia Ruchem

Martyna Błaszczyk-Goczał


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Copyright by Stacja Leczenia Ruchem 2017. All rights reserved.